Literatour
Deze 23 topauteurs gaan tijdens de Boekenweek voor Jongeren op Literatour: een tournee langs 100 middelbare scholen. Zij gaan daar in gesprek over boeken, schrijven en het plezier van lezen. Wilt u één van deze auteurs boeken? Neem dan contact op met de Schrijverscentrale.

Boek een auteur


Daniëlle Bakhuis

Danielle Bakhuis werkt sinds haar achttiende in de journalistiek. Na haar column in Fancy, werkt ze nu als freelance redacteur voor onder andere Cosmopolitan en CosmoGIRL. In november kwam haar achtste boek De eliminatie uit bij Best of YA. Ze bezoekt wekelijks scholen om te vertellen over haar werk als schrijver en haar boeken.

De Executie

Tijdens een spectaculaire show die live op televisie wordt uitgezonden, krijgen vijf tieners nog één kans om zichzelf te redden. Bij vier van hen zullen de bodems onder hun kooien worden weggeklapt. Het Collectief beslist wie er overblijft. Welkom bij De executie. Deze aflevering wil je niet missen!

Lees het fragment


Khalid Boudou

Khalid Boudou werd in één klap beroemd met zijn debuutroman Het Schnitzelparadijs, dat ook succesvol verfilmd werd. Zijn young adult-boek Pizzamaffia werd bekroond met de Debuutprijs van de Jonge Jury en is ook verfilmd. Khalid was columnist voor o.a. AD en BNR Nieuwsradio. Ook werkte hij als leraar Nederlands en bezoekt hij het hele jaar door scholen om toegankelijke lezingen, workshops en optredens te geven.

Pizzamaffia slaat door

Vijf jaar na de pizzaoorlog uit Pizzamaffia runt Haas zelf de succesvolle pizzeria Melodia. Hij leidt een rustig leventje. Maar al snel brengt Haas' nieuwe stagiair Hero – trotse vmbo'er en slipperdragende lachgasjunk – weer wat leven in de brouwerij. 

Melodia komt op zijn kop te staan wanneer vluchteling Ziad, een van hun nieuwe vrienden, in paniek opbelt dat hij wordt opgejaagd door een woedende menigte die hem uitmaakt voor aanrander. De pizzacrew vreest voor de ondergang van de zaak wanneer het team Ziad in bescherming neemt. Is Ziad wel zo onschuldig als hij beweert?

Lees het fragment
JOHAN FRETZ

Johan Fretz (1985) is schrijver, theatermaker en columnist van Het Parool. Hij debuteerde in 2012 met de roman Fretz 2025, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Fretz tourde door het land met de voorstelling De zachtmoedige radicaal, die gebaseerd is op Onder de paramariboom en waarmee hij genomineerd werd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. 

Onder de paramariboom

Johannes Fretz heeft gemengd bloed, maar vooral anderen lijken zich druk te maken over zijn afkomst. Daar komt verandering in als hij wordt uitgenodigd om op te treden in Paramaribo in het kader van de verkiezingen. Samen met zijn moeder vliegt hij naar haar geboortegrond voor een reis om nooit meer te vergeten.

Lees het fragment

In 2019 won Johan Fretz de Boekhandelsprijs met 'Onder de paramariboom'.


DAAN HEERMA VAN VOSS

Daan Heerma van Voss is romanschrijver en columnist voor De Morgen. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen. Zijn roman De laatste oorlog werd vertaald in het Duits, Zweeds, Spaans en Chinees. In april 2018 verscheen Noem het liefde, een even betoverende als genadeloze schets van deze tijd. 

NOEM HET LIEFDE

Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Het is een
vraag die de vierendertigjarige Thomas Wolf zich
lang niet heeft durven stellen. Maar nu hij is gevallen
voor het jonge meisje A. moet hij wel. Zeker als zijn
enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt
om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. 

Lees het fragment


Auke Hulst

Auke Hulst brak door met zijn sterk autobiografische roman Kinderen van het Ruige Land, waarmee hij verschillende prijzen won. In 2016 verscheen En ik herinner me Titus Broederland, dat de Harland Award 2017 won en op de longlists van de Libris en de ECI Literatuurprijs stond. Na een reis door de VS verscheen Motel Songs, een muzikaal reisboek (met cd) dat werd bekroond met de Bob den Uyl Prijs. In 2018 verscheen zijn meest recente roman Zoeklicht op het gazon.

EN IK HERINNER ME TITUS BROEDERLAND

De tweelingbroers Broederland wonen in een afgelegen bos, waar ze zich bezighuden met verboden boeken en hun gitaar. Toto een catastrofe hen van huis verjaagt.
Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait
om religie en de winning van grondstoffen.

Lees het fragment


Raoul de Jong

 

Raoul de Jong schreef columns voor Spunk, NRC Handelsblad en Het Parool, en hij publiceerde zes boeken. Voor zijn eerste boek, Stinknegers, ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. De grootsheid van het al werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek. In 2018 verscheen van hem Dagboek van een puber, over zijn tienerjaren en het dagboek dat hij toen bijhield. Momenteel schrijft hij aan een boek over Suriname en het slavernijverleden.

DAGBOEK VAN EEN PUBER

Wie is in staat om zonder gevoel van schaamte zijn puberdagboek te herlezen? Op hilarische wijze analyseert Raoul de Jong fragmenten uit zijn dagboek.

Lees het fragment

 


Marco kunst

Marco schrijft sprookjes, realistische verhalen, fantasy, griezelige boeken, science fiction, heel grappige boeken en ontroerende. Ooit studeerde hij filosofie en dat lees je terug in zijn verhalen, net als zijn liefde voor de kust, lekker eten, fantasie, andere werelden, natuur, mensen in alle soorten en maten, weidse vergezichten en taal.

Kroonsz

AMSTERDAM, 1670
Wessels vader, de gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz, werkt aan een uitvinding die alle wetten tart: de wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf. Wessel raakt betrokken bij het onderzoek – angstig voor de gevolgen, maar ook Gefascineerd door de wereld die zich voor hen ontvouwt. Vader en zoon doen een onvoorstelbare ontdekking. De gevolgen zijn gruwelijker dan ze zich hadden kunnen indenken…

 Honderden jaren verstrijken.

ERGENS IN NEDERLAND, 2013
Pink heeft het idee dat ze door een jongen wordt gevolgd. Ze voelt dat er iets niet klopt aan hem. Toch wordt ze op een Onverklaarbare manier door hem aangetrokken. De jongen heet Wessel. Wessel Kroonsz. De vreselijke waarheid dringt pas tot haar door als het te laat is… 

Lees het fragment ALMA MATHIJSEN

Alma Mathijsen studeerde Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en twee romans, ook schrijft ze essays voor NRC Handelsblad. In september 2017 verscheen Vergeet de meisjes, een onheilspellende roman over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te ontrekken. In november 2019 verscheen haar nieuwste boek: Ik wil geen hond zijn.

Ik wil geen hond zijn

Liefdesverdriet is allesomvattend, het dendert onaangekondigd ons leven binnen en laat ons koud en alleen achter. Maar wat als er een uitweg is voor liefdesverdriet? Als we ons niet meer maandenlang hoeven wentelen in onze eigen pijn? Als we het verlangen naar de ander niet meer hoeven te voelen? Als we ’s nachts niet meer wakker liggen van het knagende gemis, als we geen pijnsteken voelen bij het zien van een verliefd stel? Wat dan? Ik wil geen hond zijn is een gedurfde novelle over een vrouw die besluit dat ze wil veranderen in een hond om zo herenigd te worden met haar ex-geliefde. Ze zal ongelimiteerd van hem kunnen houden, janken als hij de kamer verlaat, zich tegen hem aan vlijen op de bank en grommen naar elke indringer.

Lees het fragment 


Jennefer Mellink

Jennefer Mellink debuteerde met Gebroken, die door Hebban werd genomineerd voor Beste Young Adult Thriller 2014. Daarna volgden Kwaad Bloed, Gevarenzone, Vermoorde onschuld en Opgepast! Genadeloos is haar nieuwste thriller voor jongeren, die in het najaar van 2020 verschijnt. Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen die zijn verschenen in diverse verhalenbundels en tijdschriften. Ook schreef ze zes jaar lang boekrecensies voor Hebban/Crimezone.

Genadeloos

Zelfs in een liefdevol gezin kunnen goed en kwaad heel dicht bij elkaar liggen...

De 16-jarige Clemens is het liefst opzichzelf. Hij trekt zich steeds vaker terug in zijn kamer en laat zelfs in huis een bom ontploffen. Zijn vader Ernst ziet het als een uit de hand gelopen experiment, maar zijn moeder Mildred maakt zich ernstige zorgen. Ze is het ene incident waar Clemens drie jaar eerder bij was betrokken nog niet vergeten...

Lenthe, Clemens' tweelingzus, stort zich intussen in het uitgaansleven en krijgt een relatie met de twaalf jaar oudere Joshua. Niet lang daarna lijkt iemand haar te achtervolgen, en ze krijgt zelfs anonieme dreigbriefjes.

Dan verdwijnt er een meisje. De zaak krijgt veel media-aandacht en alle sporen leiden naar Clemens...

Lees het fragment


CIS MEIJER

Cis Meijer Is de auteur van Verdoofd, Val, Moordspel en Knock-out. Voorin haar boeken plaatst ze schrijfwedstrijden. De winnende teksten verwerkt ze in haar boeken. Op deze manier hoopt ze jongeren aan het lezen én schrijven te krijgen! Haar nieuwe boek Jacht is net verschenen.

Jacht

Op de computer van haar docent, probeert Sam haar cijfers aan te passen. Diezelfde dag breekt er brand uit op school. De politie vermoedt kortsluiting, maar Sam twijfelt. Ze gaat op onderzoek uit, vooral ook omdat haar docent ernstig gewond in coma ligt. Dan ontvangt Sam een dreigbrief; iemand zet haar zwaar onder druk. Een paar dagen later vertrekt de klas naar de Duitse bossen voor een dropping met een ritueel. Al snel verandert de reis in een onheilspellende nachtmerrie: Sam voelt zich opgejaagd. Heeft iemand reden om haar uit de weg te ruimen?

Lees het fragment


GUSTAAF PEEK

Gustaaf Peek is schrijver van romans, gedichten, essays en filmscenario's. Hij debuteerde met de roman Armin. Daarna volgden Dover, Ik was Amerika (F. Bordewijk-prijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs) en Godin, held (shortlist Libris Literatuurprijs). In 2017 verscheen van hem Verzet! Pleidooi voor communisme.

Godin,held

Wat is liefde? is het een werkelijkheid geworden droom of zelfbedrog? Het hart is onvoorspelbaar, de mens een tegenstrijdig wezen. Wat is intimiteit? Tessa en Marius zijn hun hele leven verliefd. Ze ontmoeten elkaar op school en kunnen elkaar daarna niet meer vergeten.

Lees het fragment


Jowi Schmitz

Jowi Schmitz schrijft zowel voor volwassenen als voor kinderen. In 2012 verscheen haar eerste kinderboek: Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen (Vlag en Wimpel Griffeljury). Daarna volgden nog vijf boeken. Haar jongerenroman Weg won de Dioraphte Literatour Prijs 2017. In 2020 verschijnt haar nieuwe boek: Beste broers.

WEG

Anna droomt van een leven voorbij de regels en beperkingen van 'Huize Landvoorzand', waar haar ouders tehuiskinderen 'verzamelen'. Als Anna eenmaal besloten heeft weg te lopen, gaat het snel. Ze staat not niet bij de snelweg of er stopt al een vrachtwagen.

Lees het fragment


Buddy Tegenbosch

Buddy Tegenbosch (1975) werd geboren in Eindhoven. Sinds 2000 is hij werkzaam als piloot bij Lufthansa. Tegenbosch debuteerde als auteur met de jeugdroman Pokerface (2012). Daarna verschenen Oog om oog (2015), Livestream (2017) en Match (2019). Zijn belangrijkste doel is om jongeren te laten zien dat lezen niet saai en suf is, maar juist spannend en interessant. Misschien zelfs wel leuker dan het kijken van een film of serie. Hij bezoekt daarom het hele jaar door middelbare scholen om leerlingen van welk niveau dan ook te enthousiasmeren en te inspireren. Dat vindt hij zeker zo belangrijk als het schrijven zelf.

match

Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt.
Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.

Lees het fragment


wytske versteeg

"Wytske Versteeg (1983) publiceerde de romans Grime, Quarantaine, Boy, De Wezenlozen en de essaybundels Verdwijnpunt (2020) en Dit is geen dakloze. Haar werk werd meermaals bekroond (onder andere met de Frans Kellendonkprijs 2020, BNG Literatuurprijs 2013) en vertaald in zes talen. Ze geeft les in fictie schrijven bij de Schrijversvakschool en Hogeschool Artez. Op scholen neemt ze leerlingen mee langs de vele verhalen om ons heen, inclusief dat wat niet gezegd kan worden."

Quarantaine:

Quarantaine is het verhaal van Tomas Augustus, die voor het eerst in zijn leven verliefd is net als het land lamgelegd wordt door een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Tomas is een van de weinige overlevenden. Quarantaine is het beangstigende verhaal van een heel land op slot en van een cynicus die laat, misschien wel te laat, leert wat het betekent mens te zijn. 

Lees het fragment  Margje Woodrow

  Margje Woodrow was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, Snitch en Buitenspel. Haar nieuwe boek Fake trip verschijnt deze zomer. Naast het schrijven van boeken geeft ze ook lezingen en workshops op middelbare scholen. 

  FAKE Trip

  Een vierdaagse schooltrip naar Barcelona: zon, tapas, Gaudí en relaxen op het strand. Iedereen heeft er zin in. Maar dan gebeuren er dubieuze dingen. Een docent komt niet opdagen, er gebeurt een afschuwelijk ongeluk en er wordt een creepy filmpje gedeeld in de groepsapp. De spanningen lopen hoog op. Geheimen komen bloot te liggen. Kunnen Demi en Billy deze hel stoppen? Of is het te laat?

  Lees het fragment


  Maartje wortel

  Maartje Wortel werd geboren in Eemnes. Inmiddels is ze als schrijver uitgegroeid tot een van de meest kenmerkende stemmen van haar generatie. Ze ontving de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs. Haar laatste bundel Er moet iets gebeuren werd genomineerd voor de Fintro en de ECI Literatuurprijs.

  Dennie is een star

  Dennie is een star is een verhaal over tijd en ruimte,
  over zingeving, vriendschap, seks en vooral: over Dennie. Een vaalrode kat. 

  Lees het fragment


  Chinouk Thijssen

  Chinouk Thijssen is YA-thrillerauteur. Haar boeken worden uitgegeven door Clavis Uitgeverij. Verhalen verzon Chinouk al toen ze nog op de basisschool zat, maar in 2005 schreef ze pas haar eerte boek. Na een paar jaar een vaste column gehad te hebben op verschillende bekende websites vond ze dat het tijd was voor de volgende stap. Die korte stukjes waren leuk om te schrijven, maar ze kon er niet al haar creativiteit in kwijt. Chinouk is bekend van haar YA-thrillers Fataal spel, Thruth or Dance, Break a Leg en Dance or Die. In maart 2020 is haar nieuwste boek Dubbelleven verschenen. Fataal spel en Truth or Dance werden beide genomineerd voor beste vrouwenthriller van 2018 en inmiddels is er zelfs een optie genomen op de filmrechten van Fataal spel. Truth or Dance kwam ook op de shortlist te staan van de Chicklit.nl-verkiezingen Young Adult-boek van het jaar en Break a leg won op Thrillers & More de prijs voor Beste YA Nederlandstalig 2019.

  Dubbelleven

  De zeventienjarige Ivy Maron heeft één grote droom: modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander noemt Ivy's vriendinnen kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen. Maar Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wat weet ze eigenlijk over sander? Niet veel, zo blijkt. En wat ze over hem weet, durft Ivy niet aan haar vriendinnen te delen... 

  Lees het fragment


  Aafke romeijn

  Aafke Romeijn (1986) is muzikant en schrijver. In 2018 debuteerde ze met Concept M, een politieke sciencefictionroman over een mysterieuze ziekte die Nederland verlamt. In 2019 verscheen M, een Nederlandstalig elektropop album dat beluisterd kan worden als soundtrack bij het boek. Haar boek Leegstand, waarin ze doormiddel van proza, poëzie en beeld een verband legt tussen psychologische leegstand en dat van gebouwen, verscheen in maart. 

  Leegstand

  In Leegstand verkent Aafke Romeijn haar depressie alsof het lege winkelpanden zijn. Haar donkerste dagen zijn als steden vol mislukte architectuur, buurthuizen waar in een hoekje achterin biljart wordt gespeeld en bouwputten. In gedichten, proza en beeld schetst ze sloop, bouw en beton. Met bijrollen voor de V&D, Tilburg en Godzilla. 

  Lees het fragment


  abdelkader benali

  Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bejubelde en bekroonde debuut, dat een internationale bestseller werd. Nadien verschenen van zijn hand verschillende boeken, zoals het Marokkaanse huis-, tuin- en keukenkookboek Casa Benali en Brief aan mijn dochter,  waarmee hij ook in de theaters stond met Lavinia Meijer. Zijn laatste roman, De weekendmiljonair, verscheen afgelopen najaar. In oktober verschijnt van zijn hand Reizigers van een nieuwe tijd, het essay voor de Maand van de Geschiedenis. 

  De weekend miljonair

  De ouders van Osama zijn nieuwkomers in het Rotterdam van midden jaren tachtig. Hun leven wordt op z’n kop gezet als de flamboyante buurvrouw Loes aanbelt met een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Osama is meteen gefascineerd door de eigenzinnige vrouw. Hoewel zijn moeder in eerste instantie gemengde gevoelens heeft bij haar bemoeienissen in hun huishouden, groeit er een hechte vriendschap.

  Osama’s vader droomt van rijkdom en terugkeer naar het land van de Atlas. Samen met zijn zoon rijdt hij stad en land af in een Ford Transit om afgedankte meubels op te halen en door te verkopen. Door de voorruit van de bestelbus ontdekken zij een nieuwe wereld. In een omgeving waarin ambitie en inburgering met elkaar botsen, probeert de jonge Osama zijn weg te vinden.

  Lees het fragment


  anne-gine goemans

  Anne-Gine Goemans (1971) is schrijver en journalist. Goemans debuteerde met de veelgeprezen roman Ziekzoekers en won daarmee de Anton Wachterprijs 2008. Met Glijvlucht, haar tweede roman, won Goemans de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2012 en de Duitse M-Pionier-prijs voor literaire nieuwkomers. In 2015 verscheen haar doorbraakroman Honolulu King. In 2019 verscheen de roman Holy Trientje.

   

  Holy trientje

  Holy Trientje is de wonderbaarlijke geschiedenis van zuster Trientje (86) en haar heilige missie: alle atoombommen de wereld uit. De non formeert een internationale groep gelijkgestemden waarmee ze een nucleair complex wil binnendringen. Blijven we onverschillig, vraagt Trientje, of komen we eindelijk in actie?

  Lees het fragment


  Maren Stoffels

  Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night en Room Service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

  black friday

  Ik wist al dat ze ons zouden vernederen. Tot op het bot, maar het is voor een hoger doel. Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij. Ik moet dit overleven, dat moet gewoon. Ik wil hierbij, ik móet hierbij.

  Ris en Megan doen mee aan de ontgroening van een studentenvereniging. Wie volhoudt, heeft vrienden voor het leven. De ouderejaars bedenken wrede, ronduit gevaarlijke opdrachten. Het hoogtepunt is de laatste nacht van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een nacht die gitzwart zal eindigen…

  Net als het veelgeprezen Escape Room, Fright Night en Room Service onderscheidt Black Friday zich door de originele plot en het ingenieuze vlechtwerk van de verhaallijnen.

  Lees het fragment  Gershwin Bonevacia

  Gershwin Bonevacia (1992) is stadsdichter van Amsterdam en schrijver. Hij heeft een maandelijkse column in Het Parool en organiseert voordrachten voor onder andere het Koningshuis en de NTR. In 2017 verscheen zijn debuutbundel Ik heb een fiets gekocht. In 2020 verschijnt zijn nieuwe dichtbundel: Toen ik klein was, was ik niet bang.

  Ik heb een fiets gekocht

  Het poëziedebuut van Gershwin is in eigen beheer uitgegeven en eigenhandig uit zijn koffer verkocht. In 2019 werd het herdrukt, herzien en opnieuw vormgegeven. Met oog voor duurzaamheid en gerechtigheid kijkt Gershwin kritisch naar de kaders
  die ons worden opgelegd. Hij filosofeert met hetzelfde gemak over identiteit en onderwijs als over Kanye West en Harry Potter.

  Lees het fragment